Kávu do kanceláří v současné době pořizuje takřka každý zaměstnavatel, a není se čemu divit. Ocení ji jak zaměstnanci, kterým přidá na energii a spokojenosti, tak i obchodní partneři. Ty můžete při schůzce také potěšit šálkem espressa….anebo risteretta, lunga, americana? Právě tyhle pojmy si v dnešním článku vysvětlíme, blýsknout se s nimi budete moci nejen při obchodním jednání.
Nejznámějším kávovým nápojem, který budete také vařit, pokud si pořídíte kávu do kanceláří, je espresso, z italštiny tzv. káva na vyžádání. Tento nápoj se v českém prostředí setkává snad nejčastěji s nesprávným označením „presso“, případně i s označením „piccolo“, kterému by ale rozhodně Italové neporozuměli. Espresso se připravuje ze 7 gramů mleté kávy, která je kávovarem protlačena vodou o tlaku 8 až 10 barů, a to při teplotě okolo 88 až 90°C. Káva by měla z přístroje vytékat pouhých 25 vteřin, jako výsledek se poté prezentuje nápoj o obsahu 30 mililitrů tekutiny.
I samotné espresso by se správně mělo chlubit jemnou pěnou světle hnědé barvy, která bývá – při profesionální přípravě – silná zhruba 2 milimetry. Říká se jí „crema“, a pokud je její odstín výrazně tmavší, je určitě třeba zpozornit – obvykle to bývá způsobeno tím, že káva protéká přístrojem déle a lidé se snaží dosáhnout většího objemu kávy v hrníčku. Není to ale správný postup – pokud toužíme po větším množství kávy, je třeba ji doplnit horkou vodou v poměru 1:5 (1 díl kávy, 5 dílů vody), aby nám vzniklo americano.
Dalším typem kávy je risteretto, tedy kafe pro opravdové fajnšmekry. Risteretto pochází ze Sicílie a v mnohém se podobá espressu. Rozdíl tkví především v pokrácení objemu nápoje z 30 na 20 mililitrů. A ptáte se, proč lidi napadlo pít takhle malinké kafe? Především proto, že si místní milovníci kávy řekli, že když už je v kraji tak vysoká teplota, bude nutné zmenšit jediný teplý nápoj tak, aby zbytečně nedocházelo ke zvyšování teploty organismu. Risteretto se však liší nejenom objemem, ale samozřejmě také chutí. Ta je méně hořká a více se na ní projevuje sladkost či kyselost kávové odrůdy.
Poradí odborníci na kávu – Nápojová Ambulance